Behandelprogramma

De behandeling van Hersenz wordt aangepast aan uw wensen en mogelijkheden. Bij Hersenz werkt u aan uw eigen concrete, persoonlijke doelen.

U heeft de keuze uit verschillende bouwstenen: Emoties en gedrag, In beweging, Energie, Denken en doen en Thuis. Bij de meeste modules is er één keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. U volgt één module per periode, samen met het bewegingsprogramma. In totaal bent u gemiddeld ongeveer anderhalf jaar mee bezig. Tijdens het intakegesprek bespreken we waar u behoefte aan heeft en aan welke doelen u wilt werken. 

EMOTIES EN GEDRAG
Onder deze bouwsteen valt de module ‘Omgaan met veranderingen’. In een vaste groep bespreken we wat er voor u is veranderd door het hersenletsel. Doordat u meer inzicht krijgt in de gevolgen van het hersenletsel leert u er beter mee omgaan. Ook leert u persoonlijke doelen te stellen en daaraan te werken. Het resultaat is dat u meer grip heeft op uw leven en dat u weer perspectief ziet. Voorbeelden van doelen zijn: 

 • Ik kan aangeven wat me dwars zit
 • Ik schiet minder vaak uit mijn slof.

In Beweging

U volgt een bewegingsprogramma om uw mobiliteit te vergroten en weer vertrouwd te raken met uw lichaam. Ook het verminderen van de angst om te vallen en het opbouwen van zelfvertrouwen krijgen aandacht. Daardoor neemt uw zelfredzaamheid thuis toe en kunt u steeds meer zelf doen. Uit onderzoek blijkt dat twee keer per week bewegen helpt. Mensen voelen zich lichamelijk beter maar raken ook depressieve klachten kwijt en zijn minder angstig. De module duurt 28 weken, 2 keer per week. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik kan zelfstandig de trap oplopen
 • Ik ben minder bang om te vallen
 • Ik kan alleen naar het winkelcentrum lopen

GRIP OP Energie

Vermoeidheid komt vaak voor na hersenletsel. In deze module leert u beter omgaan met uw verminderde belastbaarheid, bijvoorbeeld door meer inzicht te krijgen in waar u moe van wordt en wat u energie geeft. Zo leert u uw energie bewust te verdelen. De module duurt 14 weken. De groep komt één keer per week bijeen. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik herken mijn nieuwe grenzen en houd mij hieraan zodat ik niet uitgeput raak
 • Ik durf nee te zeggen
 • Ik ga naar boven als het me beneden te druk word

DENKEN EN DOEN

Veel mensen met hersenletsel hebben cognitieve beperkingen, zoals moeite met aandacht, geheugen, concentratie, plannen en organiseren. Deze kunnen behoorlijk belemmerend zijn in het dagelijks leven. U leert manieren waardoor deze problemen minder beperkend zijn in uw leven. Ook leert u doelgericht werken, met behulp van persoonlijke actiepunten. In de groep geeft men elkaar vaak handige tips. Een module duurt 14 weken. De groep komt één keer per week bijeen. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik vergeet minder
 • Ik gebruik mijn agenda
 • Ik heb weer overzicht

BEHANDELING THUIS

Regelmatig komt een behandelaar bij u thuis om met u en met uw naasten zaken te bespreken. De thuisbehandelaar helpt u het geleerde thuis toe te passen, bijvoorbeeld het werken met een planner of zelfstandig de trap op gaan. De behandelaar is er ook voor uw naasten; ook zij moeten verwerken wat er gebeurd is, inzicht krijgen in de gevolgen van hersenletsel en leren omgaan met de situatie. Relaties veranderen vaak door hersenletsel en dat vraagt van beide kanten aanpassing. Praten helpt daarbij. Voorbeelden van doelen zijn:

 • We hebben thuis de taken goed verdeeld
 • Als partner doe ik één keer in de week iets voor mezelf
 • Mijn man en kinderen begrijpen wat hersenletsel is

Specialisten

De behandeling van Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in het behandelen van mensen met hersenletsel. Elk team heeft een hoofdbehandelaar. Dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.

Veelgestelde vragen over de behandeling van Hersenz
Wat houdt de behandeling van Hersenz in?

Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven. U leert uw energie te verdelen, om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit de volgende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis.

Hoe lang duurt het behandelprogramma?

Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit verschillende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis. Bij de meeste modules is er één of twee keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. Je volgt één module tegelijk, plus het bewegingsprogramma. In totaal ben je gemiddeld een jaar bezig. Mensen die ook nog het afasietraject volgen meestal iets langer.

Waar wordt de behandeling gegeven?

Hersenz wordt gegeven door twaalf zorgorganisaties in tientallen plaatsen in Nederland. Alleen in de provincie Zeeland wordt Hersenz nog niet gegeven. Voor een overzicht van alle organisaties klikt u hier.

Wat betekent de behandeling voor mij en mijn naasten?

U gaat een tijd lang intensief aan de gang met de gevolgen van uw hersenletsel. U leert om te gaan met uw beperkingen en staat stil bij wat u niet meer kan en nog wel kan. Soms kan dat emotioneel zijn. Uw partner zal daar zeker wat van merken. Hij of zij zal ook betrokken worden bij de behandeling. Meestal zijn er ook enkele gesprekken samen met uw partner en soms ook met uw kinderen. Die zijn bedoeld om als gezin ook samen beter te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. 

Door wie wordt de behandeling gegeven?

De behandelingen van Hersenz worden geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een hoofbehandelaar, dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.

Ben ik ervoor verzekerd?

U heeft een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig om de behandeling van Hersenz vergoed te krijgen. Hersenz kan u helpen met deze indicatie zodat de behandeling u niets kost.

Is de behandeling iets voor mij?

Het Hersenz-traject kan interessant zijn voor u als u ouder bent dan 18 jaar, wilt leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel en u uw zelfstandigheid en welzijn wil vergroten. U kunt Hersenz volgen als u niet (meer) in aanmerking komt voor revalidatiebehandeling.

Wanneer is er een informatiemiddag bij mij in de buurt?

Regelmatig worden er door de zorgorganisaties van Hersenz informatiemiddagen gehouden. Soms zijn daar ook mensen aanwezig die het behandelprogramma van Hersenz gevolgd hebben en vertellen hoe zijn Hersenz persoonlijke hebben ervaren. Een overzicht van de informatiemiddagen vindt u hier

Kan de huisarts mij doorverwijzen naar Hersenz?

Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen u doorverwijzen naar Hersenz. Maar u kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit uw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in  uw regio. U kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek. Voor de behandeling heeft u wel een indicatie nodig van het CIZ. Wij kunnen u daarbij helpen. 

Ontdek of hersenz ook u kan helpen

Doe de test en ontdek in 3 minuten of de behandeling iets voor u is.

Doe de test

Vraag vrijblijvend een gesprek aan met een van onze deskundige medewerkers.

Vraag een gesprek aan

Bezoek op  de eerstvolgende bijeenkomst in 

Bekijk alle bijeenkomsten